Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Διαφημίσεις Ανακοινώσεις Επικοινωνία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις
Δημοσιεύσεις
Αρχείο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

KΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΣΟΥΣ
Πλατεία Αποστόλου Φιλίππου,
4770  Άρσος, Λεμεσός
Τηλ : 25943223, 25942171
Φαξ: 25944378
E-mail: info@arsos.org

Σύνδεσμος Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους

Ταχ. Θυρ.: 51695
3508, Λεμεσός
Τηλ: 99410577

 
 
Μουσεία
 

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε το 1997 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Άρσους και το Σύνδεσμο Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους. Το Μουσείο στεγάζεται σε μια αναπαλαιωμένη οικία του 18ου αιώνα, η οποία αποτελεί  Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Β΄ και οι εργασίες αναπαλαίωσης της πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Με στόχο τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της κοινότητας Άρσους, καθώς και της πλούσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κρασοχωριών, δημιουργήθηκε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που στην πραγματικότητα είναι ένα παραδοσιακό σπίτι της περιοχής με όλο τον οικιακό και άλλο εξοπλισμό.

Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού υπάρχει ψηλός πετρόκτιστος τοίχος με το ξωπόρτι που οδηγεί τον επισκέπτη στη λιθόκτιστη αυλή και το υπόστεγο όπου εκτίθενται πολλά εργαλεία και υλικά που έχουν σχέση με το αμπέλι και το κρασί όπως καζάνι για τη ζιβανία, αλέτρι, κοφίνια, δαπάνη και πολλά άλλα που η χρήση τους έχει σταματήσει στις μέρες μας.

Προχωρώντας ο επισκέπτης μπαίνει στο Παλάτι, το οποίο ήταν ο κυριότερος λόγος πολλαπλής χρήσης για την οικογένεια. Ήταν και κουζίνα και τραπεζαρία και καθιστικό. Εδώ υπάρχουν τραπέζι με «τόνενες» καρέκλες, τσιμινιά (τζάκι), φουκού (ψησταριά), «νισκιά» (σημείο όπου έψηναν το φαγητό τους), σκάφες, χαρτζιά (χάλκινα οικιακά σκεύη), πιατοθήκη, αρμαρόλα (ντουλάπι), μονοβούππες (πινακωτή) και άλλα.

Στη συνέχεια είναι το σώσπιτο  (κελάρι) όπου διατηρείται ο παραδοσιακός Ληνός, με τα πιθάρια, το πιεστήριο και τα άλλα παραδοσιακά εργαλεία οινοποιίας. Από τη λιθόστρωτη αυλή, μια πέτρινη σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στα δυο δωμάτια του ανωγείου. Στο μεγάλο δωμάτιο βρίσκονται το παραδοσιακό κρεβάτι (καρκόλα), το ερμάρι μέσα στο οποίο φυλάσσονται  παραδοσιακές σκάλες, ο παλιός βενετσιάνικος καθρέφτης, ο καναπές, η κονσόλα, η κούνια για τα βρέφη, η βούφα με το δουλάππι και την ανέμη και το σκαλιστό μπαούλο. Στο εσωτερικό δωμάτιο υπάρχει μια μόνιμη έκθεση από παλιές φωτογραφίες από εκδηλώσεις, γάμους, αγώνες του Έθνους  και από πολλές άλλες δραστηριότητες.

O χώρος του Μουσείου είναι ιδανικός για να φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις, όπως ζωγραφική, φωτογραφία και άλλες. 

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο

 

 
 
Footer
Behind us is the memory of our fathers, in front of us are the eyes of our children!
 
   
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No http://www.arsos.org/images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.